Foredrag

Rent mel i posen

Foredraget handler om dansk kornmølleri. I de seneste århundreder er mølleriet forandret. Modernisering og liberalisering har gjort op med gamle mølleprivilegier og skabte midt i 1800-tallet en helt ny situation for mølleejere og møllere.

Allerede under enevælden var der et stærkt ønske blandt fortalere for mere liberalisme og handelsmølleri, som mente, at Danmark skulle eksportere mel og dermed opnå formalingsgevinsten på kornet. Det lykkedes og gav i en periode store gevinster til investorerne, men det førte også til store faglige uenigheder og da eksportmulighederne ophørte i 1890erne, blev der hård konkurrence i mølleribranchen.

Foredraget belyser og forsøger at forklare en spændende og kompleks udvikling af et fag, som igennem mange århundreder har været præget af avanceret teknologi og hårdt fysisk arbejde. Udviklingen var også påvirket af og medvirkende til forandringer i befolkningens madvaner.

“Det var et fint fremlagt foredrag, som ikke kun omhandlede ”mølleteknik”, men som også inddrog den til enhver tid gældende samfundssituation/samfundsudvikling, og på den måde gav glimrende og forståelige overblik gennem tiderne. Foredragsholderen havde tydeligvis flere godter i posen, så foredraget kunne sagtens være udvidet en halv time.” (citat fra evaluering af foredrag i oktober 2023)

Varighed90 min.
Honorar3.500 kr.
Book
Foredrag bookes på mail
eller telefon 2572 8095

Foredrag afholdes i hele landet. Transportgodtgørelse efter aftale.

Andre foredrag

Om at skrive bogen om et hus

Om at skrive bogen om et hus

En skandale! Da tjenestepigen ved Dalum Mølle, Anne Jensdatter i 1756 fødte i dølgsmål og…

En skandale! Da tjenestepigen ved Dalum Mølle, Anne Jensdatter i 1756 fødte i dølgsmål og…

Historiecirkler

Historiecirkler