Odense Tour Guides på Carl Nielsen Museet

11. apr 2024 | Byvandringer, Lokalhistorie

Odense Tour Guides har været på inspirationstur i Carl Nielsen Museet. Museumsinspektør Ida-Marie Vorre gav en grundig introduktion til museet. Museets historie går tilbage til 1983, hvor Odense fik testamenteret en gave fra Carl Nielsens efterkommere. Museum for Carl og Anne Marie Nielsen blev åbnet allerede 5 år senere i forbindelse med Odenses jubilæum i 1988.

Museet var førhen mere genstandstungt og traditionelt indrettet og det var i en længere periode et ønske, at museets skulle fornys. Da Museum Odense var færdig med opførelsen af det nye H. C. Andersens Museum, blev der tid og kræfter til en fornyelse af Carl Nielsen Museet.

Det ny Carl Nielsen Museum, prioriterer Carl Nielsen og hans musikalske udvikling. Den nye fortælling tager sit udgangspunkt i musikformidling. Introduktionen sker i en video- og lydinstallation, hvor man igennem 5 klip på i alt 12 min følger Carl Nielsen fra barndomshjemmet til Paris (hvor han finder sammen med Anne Marie).

På 1. sal findes selve udstillingen, der består af instrumenter, dokumenter m.m. som illustrerer Carl Nielsen musikalske udviklingshistorie. Man har valgt et enkelt og æstetisk udtryk. Ida-Marie Vorre introducerede og fortalte om flere af opstillingerne.

Ida-Marie Vorre gav et nummer på en hvidmalet rejsegrammofon, som spiller Jens Vejmand, når man drejer håndsvinget. De hvidmalede instrumenter i udstillingen må gerne berøres.

Der er flere spændende formidlingsarrangementer i støbeskeen, bl.a. bogprojekter. Årets store begivenhed, indvielsen af Carl Nielsen Caminoen, som er har tilrettelagt i samarbejde med Tine Louise Kortermand.

Det er oplagt, at kombinere et besøg på Carl Nielsen Museet med en byvandring i Odense eller med guidede ture ud i det fynske landsskab – sådanne ture medvirker vi gerne til i Odense Tour Guides.